Hibiskus – szerokie zastosowanie

0
76

Hibiskus czyli malwa sudańska jest rośliną bardzo popularną oraz cenioną z uwagi na walory zarówno estetyczne, jak i prozdrowotne. Znajduje on zastosowanie w branży kosmetycznej, spożywczej oraz jako produkt leczniczy.

Hibiskus pochodzenie

Malwa sudańska to krzew pochodzący przede wszystkim z centralnej i zachodniej Afryki oraz południa i wschodu Azji. Odmiany rośliny spotykane są również na obszarze Ameryki Środkowej i Australii. Roślina preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione i wilgotne. Choć na terenie Polski warunki klimatyczne nie są zbyt korzystne dla jej wzrostu, to jednak hibiskus radzi sobie nad wyraz dobrze.

Hibiskus właściwości wizualne i estetyczne

Hibiskus właściwości estetyczne czerpie gównie z uwagi na bardzo atrakcyjne kwiaty. Są one duże i mogą osiągać szerokość nawet piętnastu centymetrów. Występują w kolorze czerwonym, różowym lub żółtym. Mają one dość słaby zapach, lecz z uwagi na charakterystyczny smak są bardzo chętnie wykorzystywane do spożycia.

Hibiskus właściwości lecznicze

Hibiskus właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogactwu związków aktywnych, takich jak na przykład: kwasy organiczne, antocyjany, polifenole i flawonoidy. Kwasy organiczne, w tym cytrynowy czy protokatechowy wykazują silne działanie przeciwutleniające, a polifenole i flawonoidy chronią organizm przed rozwojem infekcji przebiegających z podwyższoną temperaturą. Warto wiedzieć, że malwa sudańska jest rośliną bogatą w witaminę C. Pomaga ona regulować poziom cholesterolu we krwi przyczyniając się do profilaktyki przeciwmiażdżycowej. Obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom wody w organizmie działając moczopędnie.

Hibiskus właściwości odchudzające

Z uwagi na wysoką zawartość błonnika malwa sudańska wykazuje właściwości odchudzające.

Hibiskus właściwości pielęgnacyjne

Zawarte w malwie sudańskiej antyoksydanty ograniczają zmiany w skórze związane z procesami starzenia. Ponadto, z uwagi na właściwości przeciwzapalne hibiskus wykorzystywany jest w celu łagodzenia stanów zapalnych skóry w postaci wyprysków i drobnych zmian. Zawarte w roślinie kwasy AHA wpływają na jej wygładzenie oraz usunięcie z niej martwych komórek naskórka, stąd są chętnie wykorzystywane w produkcji toników do twarzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here