Przepis na doskonałą tartę czekoladową

0
1907

Tarta czekoladowa na kruchym spodzie ze słodką chałwą. Brzmi pysznie? Zapewniamy, że tak samo smakuje. Tarta znakomicie pasuje do popołudniowej kawy lub kakao. Miłośnicy czekolady z pewnością będą zadowoleni!

O czym należy pamiętać przygotowując tartę?

Aby tarta czekoladowa wyszła idealnie należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim warto przesiać mąkę pszenną – dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone. Jeżeli zależy nam, aby tarta była bardzo krucha można dodać do mąki pszennej odrobinę ziemniaczanej. Ponadto warto pamiętać, aby wybrać dobrej jakości tłuszcz, najlepiej masło. Masło i jajka powinny być schłodzone, by ciasto wyszło kruche. Zamiast cukru można wykorzystać cukier puder, który błyskawicznie się rozpuści podczas pieczenia.

Przepis na idealną tartę

Do przyrządzenia ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 125 g masła, o temp. pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g Gorzkiego Kakao E.Wedel
  • Duża szczypta soli
  • Chałwa Królewska – 100 g + 150 g Chałwy Waniliowej E.Wedel
  • 275 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 200 g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka likieru czekoladowego

W pierwszej kolejności zajmiemy się przyrządzeniem kruchego ciasta. Należy przesiać mąkę, kakao i sól, a masło ubić z cukrem. Wlewamy żółtko i ponownie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy sypkie składniki. Gdy powstanie jednolita masa przekładamy ją do lodówki na 1 h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim foremkę i mrozimy (ok. 30 minut). Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, wkładamy tartę z ułożonym na wierzchu papierem do pieczenia wraz z fasolą jaś i pieczemy ok. 15-16 min. Zdejmujemy papier i ponownie pieczemy ok. 8 minut.

Aby przygotować masę chałwową, należy utrzeć chałwę (100 g) ze śmietanką (100 ml) i serkiem na gęsty krem. Czas na krem czekoladowy. Ubijamy jajka z cukrem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę (100 g) z kremówką (75 g). Całość łączymy z przesianą mąką. Na ostudzony kruchy spód wykładamy masę chałwową wraz z pokruszoną chałwą waniliową, zalewamy masą czekoladową i pieczemy ok. 10 min. W między czasie przygotowujemy ganache podgrzewając śmietankę (100 ml) dodając do niej posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy z likierem na gładką masę. Po ostudzeniu tarty polewamy ciasto. Gotowe! Więcej przepisów na pyszne słodkości można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here