Gdybyśmy przeprowadzili ankietę, na temat tego, ile litrów mleka każdego dnia wypija przeciętny Polak, to z pewnością otrzymalibyśmy liczbę z dużą ilością zer. Niewiele osób byłoby zdzwionych takim wynikiem. Mleko używamy na co dzień: do kawy, płatków, naleśników i różnych innych pyszności. Czy wyobrażamy sobie życie bez mleka? Tak, są ludzie, którzy dają radę, ale powiedzmy sobie szczerze – mleko jest świetne. Aby trafiło do naszego ulubionego kubka z kawą musi przebyć niekrótką drogę. Hodowcy doskonale wiedzą jak ich klienci cenią jakość mleka. Dlatego wykorzystują na swoich fermach mleczarskich schładzalniki do mleka. Czemu takie rozwiązanie jest potrzebne? I na czym polega działanie chłodni do mleka?
Czemu mleko wymaga chłodzenia?
W ciągu dwóch godzin od udoju mleko o temperaturze 35 stopni Celsjusza trzeba schłodzić do temperatury 6-8 stopni, a następnie przechowywać w około 4 stopniach Celsjusza. Takie mleko traci najmniej wartości odżywczych i jest najzdrowsze. W takiej temperaturze nie zachodzi także fermentacja, a mleko może być przechowywane wtedy nawet 18 godzin. Mleko będzie miało wysoką jakość i będzie bezpieczne dla konsumentów, a to oznacza większe zyski.
Jak działają schładzalniki do mleka?
Oczywiście ich podstawowym zadaniem jest chodzenie mleka, ale i również przechowywanie do czasu odbioru przez mleczarnie. Schładzalnik jest zbudowany ze zbiornika zewnętrznego i wewnętrznego, co nawet w razie awarii pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę mleka. Ważny elementem jest agregat chłodniczy, który zapewnia niską temperaturę. Kolejny ważny element to co najmniej jedno mieszadło. Dzięki niemu mleko jest jednorodne i ma taką samą temperaturę. Termostat steruje procesem schładzania. Zbiorniki zamknięte mają automatyczny system czyszczenia która jest wyposażona w monitoring i w razie zakłóceń alarmuje o działaniu mieszadła czy agregatu chłodniczego. Wymienniki ciepła to dodatkowe rozwiązanie, które można zamontować. Warto do niego trochę dopłacić, bo umożliwia odzyskiwanie ciepła, które można potem wykorzystać w gospodarstwie. To bardzo ekologiczny i oszczędny element.
Czy warto korzystać z chłodni do mleka?
Tak, warto. To wręcz niezbędne, jeśli chcemy korzystać z usług mleczarni i nie prowadzimy udoju tylko na potrzeby własne. Wiele dobrych firm pomaga w wyborze wielkości, umieszczeniu agregatu, wybraniu odpowiedniego modelu, transporcie, montażu czy nawet ewentualnej naprawie. Proste, zdalne w obsłudze, wydajne i proekologiczne schładzalniki do mleka to świetny wynalazek naszych technologicznych czasów. Bez niego większość wielkich ferm mleczarskich nie mogłoby sprawnie działać. Zbiorniki zamknięte wymagają jeszcze mniej uwagi pracowników, gdyż są wyposażone w myjnie automatyczne. To wpływa na lepszą organizację pracy w gospodarstwie, dzięki dobremu wykorzystywaniu czasu. Podsumowując, zadbajmy o chłodnie do mleka, by jeszcze bardziej docenić mleko, którego używamy do naszej ulubionej porannej kawy.