Błonnik w codziennej diecie – dlaczego warto o nim pamiętać i jakie pokarmy go zawierają?

0
85

Błonnik stanowi dobre rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby schudnąć i które przechodzą na dietę. W praktyce błonnik to nic innego jak pewne pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez nasz przewód pokarmowy. Jednakże ich obecność jest bardzo ważna, gdyż na przykład sprawia, że czujemy się bardziej syci. Dzięki wyższej zawartości błonnika w naszym posiłku możemy obniżyć stężenie glukozy we krwi, pobudzić nasz woreczek żółciowy do wydalania większej ilości kwasów żółciowych, możemy też obniżać poziom naszego cholesterolu. Jak więc widać, warto wcielić do swojej diety pokarmy zawierające błonnik, gdyż może to mieć dla nas wiele korzyści prozdrowotnych.

Czym jest dieta bogata w błonnik i jak ją komponować?

Na początku najlepiej jest dowiedzieć się, jakiego typu produkty zawierają błonnik pokarmowy, a następnie możemy spróbować wcielić je do naszej codziennej diety. Wśród warzyw, które są bogate w błonnik, przede wszystkim znajdziemy takie propozycje jak fasolka szparagowa, marchew, szpinak, brokuł czy kalafior. Możemy wykorzystywać te warzywa do przygotowywania zdrowych posiłków, na przykład jako dania na parze. Bardzo wartościowym dodatkiem do naszej diety będą będą też owoce. Wśród tych, które będą bogatym źródłem błonnika, znajdziemy śliwki, truskawki, gruszki czy jabłka. Błonnik znajdziemy również w pełnoziarnistym pieczywie, dlatego też zaleca się, aby zastępować białe pieczywo tym ciemniejszym.

Jeśli chodzi o potrawy, które możemy przygotować na obiad to na pewno warto wykorzystać makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, a także różnego rodzaju kaszę. Jeśli natomiast mamy problem ze skomponowaniem odpowiedniej dla siebie diety, która byłaby bogata w błonnik to w takiej sytuacji najbardziej wskazana będzie wizyta u dietetyka. Możemy taką zarezerwować poprzez stronę https://projektzdrowie.info.

Co jeszcze warto wiedzieć o spożywaniu błonnika?

W momencie, kiedy rzeczywiście spożywamy więcej pokarmów, które posiadają w sobie dużą zawartość błonnika, powinniśmy też więcej pić. W tym wypadku picie wody ma dodatkowe znaczenie, gdyż sam błonnik ma to do siebie, że bezpośrednio po jego spożyciu, w momencie kiedy wypijemy odpowiednią ilość wody to pęcznieje on w naszym żołądku czyli zwiększa swoją objętość. Dzięki temu znacznie szybciej możemy uzyskać uczucie sytości, które będzie się utrzymywało przez pewien czas. Spożywanie błonnika jest szczególnie wskazane w przypadku kiedy jesteśmy na diecie, kiedy boimy się podjadania pomiędzy posiłkami albo w sytuacji, kiedy chcemy zmniejszyć objętość posiłków, ale boimy się nieustannego uczucia głodu. Dzięki wybraniu produktów, które będą zawierały w sobie dużo błonnika możemy zwiększyć sytość potraw, co jest dla nas korzystne. Można go również przyjmować w formie sproszkowanej jako suplement diety. Znajdziemy go też w preparatach dedykowanych dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Dieta bogata w błonnik jest jak najbardziej możliwa do utrzymania przez dłuższy czas.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here